Gestrande trein vormt gevaar

Utrecht 30 dec 2010: Treinreizigers en -personeel lopen een ‘verhoogd risiconiveau’ wanneer bij een calamiteit een trein strandt. Passagiers hebben kans op onderkoeling, oververhitting en/of uitdroging als een trein met gesloten deuren urenlang stil staat. Dat schrijft de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) in een brandbrief aan de directies van vervoerders en railinfrabedrijven (om deze brief te lezen klik hier)
 

Niet alleen reizigers, reizigersorganisaties en politieke partijen zijn boos over de winterchaos, ook de Inspectie mengt zich nu in de discussie. Aanleiding is de dubbeldekker die op 21 december door een defecte bovenleiding vastliep bij Oostzaan. Rond de 600 reizigers zaten vier uur vast. Volgens passagiers liep de temperatuur zo hoog op dat reizigers onwel werden. Dezelfde taferelen dinsdag in een trein bij Utrecht, die ook vier uur niet van zijn plek kwam.

Volgens IVW/Rail en Wegvervoer, die de brief namens de minister schrijft, zijn dit geen incidenten. Door het uitvallen van de boordspanning bij een defecte bovenleiding valt in de trein vaker de klimaatregeling en ventilatie uit. De spoorbedrijven doen hier tot dusver niets aan, concludeert de Inspectie. „Kennelijk wordt nagelaten compenserende maatregelen te nemen.” Volgens de Inspectie wordt de Spoorwegwet overtreden, wordt niet voldaan aan de vervoerconcessies (de zorgplicht van vervoerders) en zijn dergelijke situaties strijdig met de Arbowet.

Volgens reizigersvereniging Maatschappij Voor Beter OV moet de directie van NS en ProRail plaats maken. „De toestand op het spoor is veel slechter dan men ons wil doen geloven. Wissels gaan kapot, treinen vallen uit, reizigers blijven achter op de perrons en bij calamiteiten zit men met de handen in het haar”, zegt Rikus Spithorst.

De Inspectie wil dat „met onmiddellijke ingang” maatregelen worden genomen om bij uitval een trein binnen maximaal twee uur na een hoofdstation te slepen, „waar de inzittenden kunnen worden opgevangen in een adequate omgeving en voorzien kunnen worden van geëigende dranken.” Ook moet er adequaat bergingsmaterieel voorhanden zijn, zoals een trein met sleepcapaciteit.
Uiterlijk maandag 10 januari wil de IVW schriftelijk toezeggingen. Als de situatie niet per 15 januari is verbeterd, gaat de Inspectie “indien noodzakelijk passend handhaven”.

Om terug te keren naar de nieuwsoverzicht pagina klik hier       

Om terug te keren naar ons startmenu  klik hier.