Tweede Kamer hoort aannemers over ProRail aan

DEN HAAG 6 okt 2011- De Tweede Kamer gaat tientallen spoorbouwdeskundigen aanhoren over de uitgaven van ProRail. Aannemers krijgen de kans om hun mening achter gesloten deuren te delen.
Dat zegt een woordvoerder van de Tweede Kamercommissie die onderzoekt of ProRail verstandig omgaat met de twee miljard euro die hij jaarlijks te besteden heeft.

Wie er precies ondervraagd wordt, wil hij niet bekend maken, omdat de lijst met namen nog niet gereed is. Veel tijd om die af te ronden is er niet meer, omdat de hoorzittingen volgende week zullen starten. Hoe dan ook reizen er vertegenwoordigers van de NS, ProRail en aannemers naar Den Haag af. “Toeleveranciers die liever niet in het openbaar willen praten, mogen dat in besloten kring doen”, aldus de woordvoerder.

De Tweede Kamer zal in totaal 20 tot 30 deskundigen om hun mening vragen. Gedurende drie weken vinden er gesprekken plaats.

De toon in de discussie over de uitgaven van ProRail is maandag gezet door de Algemene Rekenkamer. Die komt tot de conclusie dat de Tweede Kamer de uitgaven van ProRail onvoldoende kan controleren. De Rekenkamer verschilt bovendien met minister Schultz fors van mening over een bedrag van ruim 700 miljoen euro. De Rekenkamer zegt dat ProRail dat geld nog moet uitgeven, de bewindspersoon ontkent dat.

De consequenties voor de bouw van deze boekhoudkundige discussie zijn onduidelijk, meldt een woordvoerder van de Algemene Rekenkamer. Helemaal gerust stelt dat hem niet. De ‘verdwenen’ 700 miljoen euro kan volgens hem namelijk overal aan zijn uitgegeven: aan opleverfeestjes, infrastructurele tegenvallers of aan de aanleg van wegen.

De woordvoerder van de Rekenkamer acht bewezen dat oud-minister Eurlings met geldpotjes heeft geschoven. Geld bedoeld voor spoorbouw ging naar de wegenbouw. “En dat raakt het budgetrecht van de Tweede Kamer”, merkt hij op. “Vreemd”, vindt hij het grote verschil van inzicht tussen de Rekenkamer en Schultz. “Dit zijn we nog nooit tegengekomen. Fraude? Dat kunnen we niet zeggen, omdat het onderzoek daar niet op gericht was. Zelfs creatief boekhouden hoeft niet aan de orde te zijn.” Hij besluit dat de bal nu bij de Tweede Kamer ligt.

Lees het rapport 'Besteding spoorbudgetten door ProRail'

Om terug te keren naar de nieuwsoverzicht pagina klik hier       

Om terug te keren naar ons startmenu  klik hier.