Opstelten tekent convenant met oa. TenneT over aanpak metaaldiefstal

28-3-2012
TenneT, beheerder van het Nederlandse elektriciteitsnet, is vanaf vandaag partner binnen het convenant Koperslag en zal samen met de overige partners maatregelen treffen om metaaldiefstal tegen te gaan. Dat heeft minister Opstelten tijdens zijn werkbezoek aan het metaalproject van de Zeehaven Politie in Rotterdam bekend gemaakt. In de elektriciteitssector starten TenneT en het Ministerie van Veiligheid en Justitie in 2012 onder meer met de inzet van tracking en tracing bij de aanpak van koperdiefstal.

De diefstal van metaal is een aanhoudend probleem en kan op het spoor of bij het elektriciteitsnet gevaarlijke situaties opleveren. Daarom zijn in juni 2011 afspraken gemaakt met ProRail, de metaalrecyclingfederatie MRF, politie en het OM om gezamenlijk acties te ondernemen en elkaar te steunen in de strijd tegen metaaldiefstal. De maatregelen zijn gericht op het gebied van preventie, registratie, opsporing en vervolging.

Sinds de ondertekening van het convenant zijn diverse acties in gang gezet. KLPD, ProRail en het Landelijk Parket Team Verkeer stemmen de inzet van private beveiligers en politieteams op elkaar af. Ook zijn de risicolocaties voor koperdiefstal in kaart gebracht, en is een lijst samengesteld op basis van politiegegevens over 1780 verdachten van koperdiefstal in de afgelopen drie jaar. Politie helikopters vliegen boven het spoor om te assisteren bij de arrestatie van de koperdieven. Ook nemen de convenantpartijen zelfstandig maatregelen om metaaldiefstal tegen te gaan, zoals ProRail dit onlangs deed met het plaatsen van struikelmatten.

De politie gaat helikopters inzetten om koperdieven op te sporen. Die worden uitgerust met infrarood-camera's zodat ze ook 's nachts boven spoorlijnen kunnen patrouilleren. Steeds vaker stelen dieven koper uit spoorlijnen.

Het Openbaar Ministerie gaat straks hogere straffen eisen. Bovendien komt er een registratie- en identificatie-plicht voor mensen die koper willen verkopen. Zo moet het moeilijker worden om van het gestolen metaal af te komen. De diefstallen kostten ProRail vorig jaar 13 miljoen euro.

Om terug te keren naar de nieuwsoverzicht pagina klik hier       

Om terug te keren naar ons startmenu  klik hier.