Onderzoek: Onregelmatig werk legt een bom onder een relatie

Voor uw gelezen in de Trouw

Behoort u tot een stel waarvan de vrouw de hele week overdag werkt en de man vaak een weekenddienst draait? Leg dan de echtscheidingspapieren maar alvast klaar.

Deze combinatie maakt de grootste kans op een voortijdig einde van een relatie, blijkt uit onderzoek van sociologe Kadri Täht, die morgen promoveert aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Bovenstaande combinatie zal niet veel voortkomen, maar wat te denken van het stel waarbij de vrouw met regelmaat weekenddienst draait terwijl de man gewone tijden maakt - waarbij het niet uitmaakt of de laatste voltijds werkt of in deeltijd.

Dat legt een bijna even grote bom onder de relatie. Dat is overigens iets te dramatisch geformuleerd: afwijkende werktijden verklaren maar voor een klein deel waarom stellen scheiden.

Täht borduurt verder op Amerikaans onderzoek, waaruit blijkt dat vooral langs elkaar heen werken niet goed uitpakt. Als beide partners buiten de standaarduren werken, zo blijkt uit haar cijfers, is het risico op scheiding niet significant groter. "Ze proberen dan hun werktijden synchroon te laten lopen, zodat ze toch tijd genoeg samen hebben."

De promovenda, van Estse afkomst, vermoedt dat Nederlandse stellen avond- en weekenddiensten vaak aangrijpen om doordeweeks overdag bij de kinderen te zijn en de kinderopvang te vermijden. "Dat is een culturele factor, want de opvang is hier van goede kwaliteit. En wie wél opvang regelt, heeft weer meer tijd voor de partner."

In de Verenigde Staten lopen tweeverdieners van wie de man op onregelmatige tijden werkt en de vrouw niet, het meeste risico. Het bestaan van dat effect kon Täht in Nederland niet aantonen. Ze ziet de arbeidstijden in Nederland wel meer de kant op gaan van de VS, waar afwijkende diensten vaak niet beter worden betaald. "Als er niets tegenover een weekenddienst staat, kan deze schadelijker uitpakken."

De veelgehoorde klacht dat Nederlandse vrouwen te veel in deeltijd werken, heeft volgens de sociologe een keerzijde. "Wie in deeltijd werkt, kan uitrusten van onregelmatige diensten en ervoor zorgen dat hij of zij meer tijd met de partner kan doorbrengen."

Om terug te keren naar de nieuwsoverzicht pagina klik hier       

Om terug te keren naar ons startmenu  klik hier.