Schultz dreigt ProRail met forse boetes.

DEN HAAG - Minister Schultz (infrastructuur) dreigt spoorbeheerder ProRail met boetes wanneer treinstoringen op de vijf slechtst presterende lijnen niet binnen de afgesproken tijd verholpen zijn.


 
De FNV vreest dat dit de werkdruk van monteurs verder opstuwt. Bij grote storingen, zoals begin deze winter in Utrecht, zijn ProRail en de NS onvoldoende in staat om het treinverkeer 'adequaat en snel' weer op gang te krijgen, concludeert Schultz. Daarom zal ze afrekenbare eisen stellen aan de top vijf van slechts presterende spoorlijnen. Houdt de spoorwegbeheerder zich niet aan die afspraken dan krijgt ProRail boetes opgelegd. "Een goed idee, maar ze moet zich realiseren dat er honderden monteurs van spoorbouwers nodig zijn die permanent stand-by moeten staan'', reageert FNV-bestuurder Egon Groen. ''Op vijf locaties in het land zijn immers permanente sneeuwploegen nodig, omdat je mensen niet zeven dagen in de week 24 uur wakker kunt houden." Hij vreest voor de gezondheid van de monteurs die nog meer als 'brandweermannen' moeten uitrukken als er problemen zijn op het spoor. "De werkdruk is al hoog. Mogelijk wordt die nog hoger."

Schultz kondigde gisteren meer maatregelen aan die het spoornet moeten verbeteren. Zo eist ze dat het inplannen van onderhoudsopdrachten snel transparanter verloopt. Om te voorkomen dat de belangen - onderhoud tegenover het laten rijden van de trein - met elkaar blijven botsen, zet ze de NMa in bij conflictsituaties. Hoe de spoorbouwers denken over de vrijdag gepresenteerde aanpak is onduidelijk. Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, heeft namens de spoorbouwers wel een gesprek met Schultz aangevraagd. De koersverandering op het spoor volgt op de aanhoudende kritiek die ProRail en de NS de afgelopen periode kregen. De twee diensten weer samenvoegen, mag volgens de minister niet van Europa. "Maar ik onderzoek wel verregaande vereenvoudiging van de samenwerking. Ik sluit ook niet uit dat de verantwoordelijkheid uiteindelijk in één hand komt te liggen."

 

Om terug te keren naar de nieuwsoverzicht pagina klik hier       

Om terug te keren naar ons startmenu  klik hier.