De draagkabel 

De draagkabel is een belangrijke kabel van de bovenleiding installatie, het is immers de drager voor de rijdraden.

En welk systeem bovenleiding we hebben maakt niet uit de draagkabel is altijd aanwezig.

 

Wel kan de draagkabel verschillende doorsnede hebben, in bestaande situaties vinden we op emplacementen waar meerdere sporen elektrisch parallel geschakeld zijn een bronzen draagkabel van 70 mm2. (in nieuwbouw wordt er tegenwoordig ook gekozen voor een koper 150mm2 kabel).

Op de vrije baan in 1500 volt systemen vinden we een 150 mm2 koper kabel, soms wordt hier ook gebruik gemaakt van een zgn. Lstp legering  (koper met een toevoeging van zilver) Deze draad is te herkennen aan de vertinde ader die opgenomen is.

In 25kV systemen en 25 kV voorbereide systemen maken we gebruik van de 70 mm2 bronzen draagkabel.

Trekkracht van de kabels onbelast bij 10 graden Celsius  70 mm2 3,15 kN en de 150 mm2 4,35 kN.

  

In vaste systemen ligt de draagkabel bij de jukken in                      Bij de beweegbare systemen ligt de draagkabel in de arm.

het draagkabelsteunpunt (bokje).

 

De plaats van het draagkabelsteunpunt is verschillend, op de vrije baan monteren we de bok hart spoor, en op emplacementen en bogen staat de bok in de zelfde verschuiving als de rijdraad.

 

          

De draagkabel wordt aan het begin en eind van de sectie afgespannen aan de paal dmv. een isolator u ziet hier boven een afspanning voor 1500 volt (midden) en een afspanning voor 25 kV (rechts).

Afhankelijk van het systeem of de lengte van de draad is dit een vaste (rechtstreeks) of een beweegbare afspanning.

                         

Indien een draagkabel verlengt moet worden of een defect stuk moet worden vervangen maken we gebruik van draagkabellasklemmen.

     

Ondanks dat deze klemmen ter hoogte van de klemming voorzien zijn van vertanding moet je in verband met de elektrische geleiding de kabel ter plaatse reinigen met een staalborstel en voorzien van het juiste vet.

Om terug te keren naar onderdeel vd maand klik hier      

Om terug te keren naar ons startmenu  klik hier.