De Snelschakelaar

Ten behoeve van de beveiliging van de bovenleiding (kortsluiting en overbelasting) vinden we in de onder en schakelstations zgn snelschakelaars.

Deze schakelaars zorgen ervoor dat zodra er kortsluiting of overbelasting in de bovenleiding is de desbetreffende bovenleiding groep wordt uitgeschakeld.

De oudste welke momenteel noch in Nederland te vinden is, is de zgn, GE snelschakelaar (foto links), deze schakelaars werden vanaf de opbouw na de oorlog gebruikt.

Nieuw zijn deze schakelaars uiteraard al lang niet meer verkrijgbaar, zodat we in de loop der tijd vele andere hebben gezien.

Bijvoorbeeld de Whipe en borne een gelijkstroomschakelaar welke geproduceerd werd in Engeland, maar ook Ansaldo een Italiaanse schakelaar, ook een Brown Boveri schakelaar.

Ook zijn er nog Acec schakelaars te vinden in Nederland. De instelling van de schakelaars was bijna altijd 4000 Amp.

We zijn nog opzoek naar foto's van bovenstaande snelschakelaars mocht u ze hebben mail svp

De laatste jaren vinden we in Nederland de Secheron snelschakelaar waarvan we diversen type's vinden in ons land

In 2006 is een begin gemaakt met met een DCP gestuurde Secheron, het voordeel hiervan is dat er niet op stroom maar op impedantie wordt beveiligd.

Nu werd het mogelijk om elke voedingslijn exact in te stellen met een maximale beveiliging de instelling werd dus afhankelijk van de lengte voedingslijn, doorsnede bovenleiding enz.

Op korte voedingslijnen vinden we instellingen tot 8000 Amp,

Om ook in de toekomst voldoende vermogen te hebben hebben deze snelschakelaars maar ook de inmiddels toegepaste vervanger de Sepcos gestuurde Secheron snelschakelaar, de mogelijkheid om te communiceren .

Dit wil zeggen dat in geval van kortsluiting of overbelasting de dichtstbijzijnde schakelaar op de sluiting uitschakelt en dan tevens de schakelaar aan de andere zijde van de voedingslijn uitschakelt.

Hierdoor zijn dubbele vermogens mogelijk (16.000 Amp)

Links:  Secheron   -   Imtech   -  Ansaldo   -  Sepcos

om terug te keren naar onderdeel van de maand klik hier

om terug te keren naar ons startmenu  klik hier.